Környezetgyógyítás avagy "Borúra derű"
1998

Vissza a pályázathoz

" Kedves gyerekek! A pályázatban írjátok le azt a történetet, amelyben ti, gyerekek, ifjak – felnőttek segítségével – egy “bánathelyet” “örömhellyé” változtattatok.

Örömhely alatt bármi olyan helyet értünk, ahol van valami érték, amely a számotokra (a családotok vagy az utcátok, falutok stb. számára) örömet okoz. Ilyen értéknek elsősorban a természeti értékeket tekintjük, de ide soroljuk azokat is, amelyek az embernek a természettel való harmonikus együttélését jelzik. Tévedés ne essék: természeti érték alatt nem a hivatalosan védett területeket vagy növény- és állatfajokat értjük, hanem bármely rétet, patakpartot, erdőt, hegyoldalt, ligetet, tisztást, amely a ti számotokra valamiért nagyon kedves. Az "örömhely" értéke itt nem pénzbeli értéket jelent, hanem azt, hogy nektek fontos, mert valamiért szeretitek.

Bánathely pedig minden olyan hely, amelyet valamiért szintén szerettek – illetve szeretnétek –, de emberi felelőtlenség, kapzsiság, ízléstelenség vagy tudatlanság elrontja az örömötöket. A bánathelyből tehát örömhely lehet, ha védelmetekbe veszitek, örökbefogadjátok, küzdötök és dolgoztok érte.

Ha már megtörtént eseményt írtok le, akkor az a feladatotok, hogy minél pontosabban felidézzétek: milyen volt a ti helyetek még a “gyógyítás” előtt, s milyen most. Ha viszont még csak most kezdtek neki a munkának, akkor javasoljuk, hogy mielőtt kiválasztanátok a helyet, amelyet védelmetekbe vesztek, előbb lapozgassátok Magyarország öröm- és bánattérképét. (Ezt a szép, színes atlaszt gyerekek gyűjtőmunkája alapján állították össze művészek, s a benne lévő térképek megyénként mutatják be a beküldő gyerekek öröm- és bánathelyeit. A könyv kapható és megrendelhető – iskoláknak féláron! – a TermészetBÚVÁR folyóirat szerkesztőségében: 1051 Bp. Arany J. u. 25.) Nem azért ajánljuk ezt a kiadványt, hogy ebből válasszatok magatoknak meggyógyítandó bánathelyet, hanem csak azért, hogy egy kicsit tájékozódjatok. Ti a saját bánathelyetek meggyógyítását célozzátok meg!

Amikor kiválasztjátok a meggyógyítandó bánathelyet, lehetőleg ne vágjátok túl nagy fába a fejszéteket, nehogy kicsorbuljon. Szempont az is, hogy lehetőleg a közeletekben legyen az adott hely, mert a nagy távolság egyrészt csökkenti a siker lehetőségét, másrészt növeli a költségeiteket."

Budapest, 1998

Vissza a lap tetejére