1995-ben a Soros Alapítvány és a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány hagyományteremtő céllal három díjat alapított, hogy jutalmazza azokat a magánszemélyeket és gazdasági szervezeteket, akik a magyarországi adakozásban élenjárnak, illetve azokat a nonprofit szervezeteket, akik példaértékű munkát végeznek.

Az elismerő okleveleket 2001. január 30-án kedden vették át a díjazottak a Brit Nagykövetség Old Banking Halljában. Az ünnepséget a követség képviseletében a nagykövet úr nyitotta meg, majd rövid műsor keretében a NIOK Alapítvány kuratóriumának tagjai adták át a díjakat.

Marschall Miklós kuratóriumi elnök úgy fogalmazott: a díjak arról szólnak, hogy a politikai acsarkodások mögött létezik egy jobb Magyarország, ahol az értékek a valódi helyükön vannak, ahol a közösségek képesek a társadalmi szolidaritásra.

wpe6F.jpg (5626 bytes)

 

Az Év Egyéni Adományozója
Lakatos Mihály

nyugdíjas pedagógus

2001 az ENSZ által deklaráltan az önkéntesség éve, ezért az elismeréssel az adományozás sajátos formáját, az önkéntes munkát jutalmazták. Lakatos Mihály legfontosabb céljának a roma gyermekek felzárkóztatását tartja, a fiatalok iskoláztatását pályázatokkal, szabadidejük eltöltését, táborok, szakkörök szervezésével segíti.
Emellett hagyományőrző szándékkal a szigetszentmiklósi Cigány Kisebbségi Önkormányzat épületében múzeumot rendezett be.

 

Az Év Civil Szervezete a
Nők a Balatonért Egyesület

Az Év Civil Szervezetévé választott Nők a Balatonért 1995-ben alakult. Fő céljuk a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés és a kulturális örökség megóvása, elsősorban azokon a területeken, ahol a nők a legtöbbet tehetik. Hiánypótló tevékenységet végeznek a Balaton környéki településeken.

Tevékenységük rendkívül sokszínű: parlagfű-mentesítéssel, parkosítással, hagyományőrzéssel foglalkoznak a helyi városokban. Környezetvédelmi társasjátékot készítettek a Balatonról “Vigyázz Rám” címmel. 1996 óta évente egy Balatoni Nagyasszonynak emléktáblát állítanak. 1999-ben megjelentették a Balaton dicsérete c. antológiájukat. 2000 tavaszán megrendezték az első balatoni szóló ének és szóló hangszer versenyüket, és az itt gyűjtött dalokból a verseny győzteseinek közreműködésével CD-t készítettek szeptemberben. Jelenleg egy Balatonról szóló olvasókönyv elkészítésén fáradoznak, melyet az általános iskolák felső tagozatosainak szánnak.

Az Egyesület működését folyamatosan áthatja a regionális szemlélet, amely különösen fontos ezen a megyék és különböző természetvédelmi területek által felszabdalt tájon.

2000. október 6-án a Balatoni Szövetség Balaton Díjjal jutalmazta az Egyesületet. Fő támogatóik a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balaton Regionális Idegenforgalmi Bizottság, a Balatoni Szövetség és a helyi önkormányzatok.

 

Az Év Vállalati Adományozója a
Siemens Nemzetközi Vállalatcsoport

A Siemens Nemzetközi Vállalatcsoport évek óta tudatosan végzi adományozói tevékenységét. Kidolgozott adományozói stratégiájukat következetesen végigviszik, a támogatást mindig folyamatként tekintik, és így több éves adományozási tervet dolgoztak ki. Négy kiemelt területen támogatnak: az oktatás – kutatás területén, a kultúra (ezen belül is kiemelten a fotóművészetet) területén, a sportban és szociális téren.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel már harmadik éve együttműködnek: Siemens ösztöndíjat alapítottak professzorok, doktoranduszok és diplomázó hallgatók számára; támogatják a Tudományos Diákköri Pályázatokat az egyik egyetemi kollégiumot és sportegyesületüket is. Ezen kívül közös kutatást is finanszíroznak.

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem valamint a Kandó Kálmán Főiskola is rendszeres támogatottjuk.

A kultúra területén egyik leglátványosabb támogatásuk a Budapesti Tavaszi Fesztivál szponzorációja. Ezen kívül a Mai Manó – Magyar Fotográfusok Házát és a Német Színház Egyesületet több éve támogatják.

A Siemens párbajtőr világkupát is finanszíroz, idén negyedik éve. Ezen kívül támogatják a nagy hagyományokkal rendelkező magyar vívósportot is , a Siemens – MÁV Tokaj Expressz segítségével.

Szociális téren a Vakok és Gyengénlátók Intézetét támogatják. Tapasztalták, hogy az itt tanulók számára mennyire fontos a zene, így lehetőséget kerestek arra, hogy az adományok mellett koncertekre is elvigyék őket (a Budapesti Tavaszi Fesztiválra). A Nyugdíjas Villamosmérnökök Alapítványa szintén a kiemelt támogatottaik közé tartozik.

wpe1E.jpg (5415 bytes)

wpe1F.jpg (6998 bytes)