Közösségfejlesztő program
Egészségterv 200 településnek

Több mint hatvan település képviselőinek rendezett szakmai találkozót a Soros Alapítvány 2000. november 29-én Budapesten, a Marczibányi téri Művelődési Központban. A résztvevők szakértők segítségével megismerhették, miként tudja egy település közössége felvázolni a helyi problémákat és milyen lehetőségek rejlenek az ott élő emberek összefogásában, s a települési egészségterv alapján felvázolt cselekvési programban való aktív részvételében.

Az elmúlt három évben eddig mintegy hatszáz település készítette el egészségtervét a Soros Alapítvány felhívására, s közülük több mint 200 kapott összesen 110 millió forint támogatást ennek megvalósításához.

2001. március 1. beküldési határidővel immár hatodik alkalommal, ezúttal utoljára kapnak lehetőséget a települési önkormányzatok, a helyi civil szervezetek vagy egyes magánszemélyek erre a célra szerveződő csoportjai, hogy külön-külön, illetve együttesen elkészítsék településük egészségtervét (állapotleírás és cselekvési terv).

A program tervezett kerete 20 millió forint, melyet olyan egészségtervek megvalósítására osztanak majd szét, amelyek a településen élő emberek életminőségének, egészségi állapotának javulását szolgálják, s megvalósításuk a pályázó település lakosságának összefogásán, aktív részvételén alapul. Ezek a a megvalósuló programok elősegítik a közösségek kialakulását, illetve megerősödését, s olyan folyamatokat indítanak el, amelyek a pályázati támogatás megszűntét követően is életképesek maradnak.

A találkozón elhangzott előadások

 • A “Települési egészségterv” pályázati program
  (Belia Anna, Soros Alapítvány)
 • Mi az egészségterv - és mi nem az?
  (dr. Tistyán László, Fact Alapítvány)
 • Hogyan készítsünk egészségtervet? - lépésről-lépésre
  (dr. Füzesi Zsuzsanna, Fact Alapítvány)
 • Az egészségterv megvalósításának társadalmi bázisa, szervezeti és pénzügyi erőforrások
  (Mura-Mészáros Levente, Együtt Egészségesen Egyesület)
   
 • A kulcsproblémák kiválasztása az egészségterv összeállítása során
  (dr. Ivády Vilmos, Fact Alapítvány)
 • Egy település egészségterve és cselekvési programjai
 • (Szanyi Lászlóné polgármester, Levelek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
 • Nehézségek a pályázatok elkészítése során
  (dr. Füzesi Zsuzsanna, Fact Alapítvány)
 • A Települési egészségterv program három éve (dr. Kishegyi Júlia, kurátor)